Genel Blog

A dan Z ye Kozmetik Terimleri Sözlüğü

151

A dan Z ye Kozmetik Terimleri Sözlüğü

A
AFTER SUN MOISTURIZER: Sıra sonrası nemlendirici.
AHA (Alfa-Hidroksit Hamız): Çoğu meyvelerden elde edildiği üzere “kâr asitleri” yerine da adlandırılır. Kap bakımında etkili aynı zayıflık önleyicidir. Bağan konsantrasyonlarda, ölmüş hücreleri yok kıymet, yeğni ve güre benzeri cilt oluşturur. Itidalli ve faziletkâr konsantrasyonlarda ise kırışıkların azalması amacıyla elastin ve kolajen üretimini uyarır.
ALBÜMİN: Testis akında bulunur ve ciltte bire bir rütbe bırakır.
ALDEHİT: Alkolleri oksitlendirme yahut asitleri redüksiyon yolu ile elde edilen tayyareci bire bir likit.
ALKALİN: Ph değeri 7den nazik olup hamız sıfır konu.
ALLANTOIN: İyileştirici ve rahatlatıcı etkileri olduğu söylenen botanik bire bir yön. Kap amacıyla makbul kremlerde makbul aynı madde.
ALLERGEN (Allerjen): Alerjik reaksiyona hastalık olan bap.
ALOE VERA: Tahriş engelleyici ve rahatlatıcı etkileri vardır. Fakat, aloe değişken tıpkısı bap olduğundan, bu yararları amacıyla aloe veranın tüvana bitkisinden yahut pekçe kapatılmış derin ayrımsız kapta soğutularak korunulan akman benzeri aloe ürününden elde edilir.
ALTHEA: Ten amacıyla hafifletici ve rahatlatıcı etkileri olduğu söylenen tıpkısı kök.
AMİNO ASİT: Proteinler amino asitlerden oluşur. Cilt hizmet ürünlerinde, metin haddinden fazla çeşidi mevcut bu yön, akarsu tutucu casus olarak kullanılır. (Bknz: Protein)
ANTI-ÂGE MAHSULAT: Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatan mahsulat. Yenileyici ve besleyen etkiye topluluk olan bu ürünler erken yaşlanmaya karşı cildi güçlendirip korur.
ANTIBAKTERIAL: Hele yüzdelik kusurlar oluşturan bakteriler koyulmak için, değme soy bakterinin oluşmasını kırıcı maddeler.
ANTI-CERNE: Ayn şeş morluklarını, yüzdeki keyfiyet farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri alalamak amacıyla kapatıcı.
ANTİOKSİDAN: Oksijen, güneş ışını yahut rastgele ayrıksı benzeri kaynağın zararlı etkilerini azaltabilen maddedir. Ancak, antioksidanların kırışıkları önlediği üstüne temas sav yoktur; bunların ten üzerinde öncelikli etkileri iltihap ve kızarıklıkları azaltmalarıdır. Antioksidanlar bir nice bitki özü, vitaminler ve bireşimli maddeler içerir.
ANTI-RIDES ÜRÜNLER: Büzüşük giderici mahsulat. Ciltteki sarkmaları toparlar, deri tabakalarını etraflıca yeniler ve kırışıklıkları silikleştirir.
APRÈS-SOLEIL HYDRATANT: Güneş sonrası nemlendirici.
AROMATERAPİ: Bedenî inhilal tedarik etmek amacıyla cisim bakımında ana yağların kullanılması.
ASKORBİK ASİT: Mahlul halinde değişebilir muazzez ve kap kızarıklığına sebep veren, C vitamininin tıpkı türüdür.
AUTO-BRONZANT: Güneşsiz bronzlaştırıcı.
AZULENE: Alman papatyasından elde edilen ve müsekkin özellikleri olan tıpkı temsilci.
B
BARIUM SULPHATE: Kozmetikte beyazlatcı tıpkı dil avcısı olarak geçer bire bir mineral. Cildi tırmalama ika olasılığı vardır.
BENTONITE: Kozmetikte emici olarak geçer not kile analog tıpkısı gereç. Cildin kurumasına sebep olanaklı.
BENZEPHENONE-3: “Oxybenzone” olarak birlikte adlandırılır. Güneşin UVB ve bazı UVA ışınlarına karşı apotr kendisine geçer not tıpkısı temsilci.
BENZOIK ASİT: Kap bakım ürünlerinde mergup tıpkı kötü (havari). Diğer bazı kaput maddelere kıyasla henüz az tırmalama edici sayılır.
BENZOYL PEROXIDE: Akne tedavisinde sıkça geçer anti-bakteriyel tıpkısı özellik.
BETACAROTEN: Gizil gür ayrımsız antioksidan.
BETA-GLUCAN: Cildin katıksız defans mekanizmasını güçlendirdiği anlatım edilen ve mayadan elde edilen bakir benzeri bap.
BETA-HİDROKSİT: Alfa-hidroksitten elan ufak tıpkı husus durmaksızın sahip olan arındırıcı aynı ajan.
BIOFLAVONOID: Genellikle narenciye bitkilerinden elde edilen ve antioksidan, müsekkin etkileri olan aynı konu.
BIOTIN: Özge adıyla H vitamini. Vücutta, ara sıra iç bakterileri tarafından üretilen ve suda eriyebilen tıpkısı vitamindir. B karmaşa grubundan olan bu vitamin metabolizmadaki karbonhidratların, yağların ve amino asitlerin ihtiyacıdır. Özensiz uygulamada deri amacıyla yararı bulunmamıştır.
BOTOX: Botulinum toxininin ticari adı. Az miktarlarda kullanılarak muhtemelen tıpkısı süre amacıyla kasları felç ederek büzüşük ve çizgilerin giderilmesinde geçer not bap.
C
CALCIUM ASCORBATE: C Vitamininin tıpkısı şekli; alay malay veya içilerek kullanımıyla ilgilendiren çokça beş altı ilmî araştırı vardır.
CALCIUM CARBONATE: Kozmetikte emici kendisine kullanılır. Günce kullanımda tebeşir namına anılır.
CALCIUM GLUCONATE: Kalsiyum vücut için lazım bire bir mineraldir. Az da olsa, yapılan araştırmalar gelişigüzel uygulamalarda bu mineralin ferah bir iltihap dindiren (anti-enflamatuar) ve otama edici olduğunu göstermiştir.
CALENDULA: İyileştirici, yatıştırıcı ve antiseptik etkileri olduğu tanıdık tıpkısı yumuşatıcı. Cılız cildin tedavisinde kullanılır.
CERAMIDES: Ciltte tabii kendisine kâin ve apotr benzeri takım oluşturarak su kaybına mani olan madde. Bu bap bireşimli namına dahi üretilerek cilt bakım ürünlerine katılmaktadır.
CITRONELLA YAĞI: Sabun ve deodorantlarda hoşgörülü kendisine kullanılan tıpkısı antiseptik. Haşere savar etkisi da vardır.
CONCEALER: Göz şeş morluklarını, yüzdeki uzanım farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri alalamak üzere kapatıcı.
D DERMATITIS: Cildin tırmalama olması, iltihaplanması.
DHA: Cildin kayırıcı tabakalarında mevcut amino asitlerle reaksiyonu sonucu 2-3 saat içerisinde gerçekleşen tıpkısı kahverengi titrem oluşturur ve rastgele yıpranmamış uygulamada mahiyet derinliği sağlar.
DHEA: New England Tıp Gazetesi ‘nin ayrımsız haber yayını olan HealthNews’a göre DHEA’nın ağızdan alınmasının faydası üzerine az bile olsa araştırmaların bulunduğuna meni edilse de, birçok nedenden periferi yararından haddinden fazla riskleri vardır. Şişman tıpkı olasılıkla “dehydroepiandrosterone” adında kuvvetli bire bir steroid hormon, yani testesteron ve östrojenin kimyasal benzeri kuzenidir… DHEA testesterona dönüştürüldüğünden bunu kullanan ara sıra kadınlarda yüz yahut cisim kıllanması mümkün ve şayet 50 yaşlarının altında iseler mensturasyonları durabilir. DHEA’nın ayrıca his hastalıkları riskini arttıran HDL (ongun kolesterol) oranını kadınlarda azalttığı birlikte gösterilmiştir. Cilde lalettayin pratikte temas zait veya menfi etkisi bulunduğunu gösteren bir araştırma yoktur.
DIHYDROXYACETONE (DHA): Kozmetikte geçer kendiliğinden bronzlaştırıcı bire bir dil avcısı.
DONG QUAI: Düzensiz ay başı yahut yaş dönümü sorunlarını yatırmak amacıyla geçer geleneksel bire bir Çin bitkisi.
E
EAU DA PARFUM: Genişlik efdal konsantrasyonu olan araz. Bu nedenle diğerlerine göre henüz pahalıdır.
EAU BILE TOILETTE: Konsantrasyonu henüz bağan olan araz.
EDTA: Ethylenediaminetetraacetic asitin kısaltılmışı. Bu hamız kozmetik ürünlerinde geçer not benzeri sabitleyicidir. Belli aynı formülün içindeki maddelerin ara sıra elementlerle (hele minerallerle) birleşmesine mani yerine ürünün akarsu kabilinden maddelerle karşılaştığında doku, emare ve kıvam üzere istenmeyen değişikliklere uğramasını önler.
ECZEMA: Cildin kızarmasına, kaşınmasına ve kabuklanmasına bozukluk olan aynı ten rahatsızlığı. Nedeni bilinmemektedir. Vücudun gelişigüzel yerinde ortaya çıkabilir. Akut yahut vakayiname adına görülebilen bu sayrılık alelumum reçeteli kendisine satılan ve harici kendisine kullanılan iltihap dindiren kremlerle tedavi edilir.
ELASTİN: Cilde esnekliğini veren temel bileşenidir. Güneşin zararları ciltteki elastinin bozulmasına sebep tür.
ELECTROLYSIS: Saç köklerini eritmek üzere beğenilen elektrik.
ERGOCALCIFEROL: D Vitamininin ustalık adı.
ETHANOL: Alkol
F
FARNESOL :Bitkilerden elde edilen ve kozmetikte öncelikli namına kokularda mergup ayrımsız halis. Hayvanat üzerinde yapılan bazen araştırmaların sonucunda antibakteriyal özellikleri saptanmıştır.
FLORALOZONE: Birçok sentetik nişan bileşeninden biri.
FOLİK hamız: B-vitamin kompleksinin parçasıdır. Munsap tarafından alındığında dolgunca tıpkısı antioksidan namına kabul edilir. Bu yararı elan cilt üzerinde kanıtlanmamıştır.
G
GOMMAGE: Vücudu geberik hücrelerden arındırma.
GELATİN: Bitki yahut hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalınlaştırıcı temsilci adına geçer not aynı yön.
GİNGKO BİLOBA: Skala biçiminde yaprakları olan bu bezen ağacı, kozmetik kullanımda antioksidan, yangı yok eden ve kızarıklık inhibütör özellikleriyle öne çıkar.
GLİSERİN: Bitkilerden yahut bireşimli adına elde edilen kalıntı bire bir sıvıdır. Yumuşatıcı, zıypak ve akarsu tutucudur.
GLÜTAMİK ASİT: Buğday glüteninden elde edilen ve cilt için su tutucu özellikleri olan tıpkı amino asittir.
GLÜTAMİN: Bir amino asittir.
H
HAMİLELİK MASKESİ: Karşı, para cüzdanı ve munsap çevresinde sivri pigmentasyon dolayısıyla oluşan kahverengi lekeler. Alelumum hamileliğin 4. ila 5.ayları beyninde görüldüğü amacıyla bu adı almış.
HİPOALERJENİK: (Hypoallergenic) Kozmetik sanayiinde ürünün cilt reaksiyonu ve/yahut hassasiyetine ve alerjiye bozukluk olmayacağını afişe etmek üzere makbul bir deyim. Fakat, üreticilerin bu iddialarını kanıtlamaları elan ayrımsız ölçün yahut yasaya bağlanmadığından bu kabil ürünlerde çok titiz olunması gerekir.
HOELEN: Yüzeysel (harici) adına uygulandığında antibakteriyel, apotr, çığlık iyileştirici ve akarsu birleştirici özellikleri vardır.
HUMECTANT: Akarsu birleştirici temsilci.
HYALURONIC ASİT: Kap bakımı ürünlerinde ongun aynı su birleştirici namına geçer not ten dokulsu bileşeni.
HYDRATANT: Nemlendirici.
İ
INOSITOL: Ciltte akarsu birleştirici özellikleri ihtimalî lesitin bileşeni. Çoğunlukla B Vitaminiyle karıştırılmasına karşın vitamin değildir.
ISOPROPYL LANOLATE: Lanolinden elde edilen ve kozmetikte yoğunluk verici ve hafifletici namına beğenilen tıpkısı yön.
IN VITRO: Lafız anlamıyla “camda” anlamına dirimsel. Biyokimyasal aynı işlemin aktif tıpkı organizmada değil da tulum ve tıpkı yerde gerçekleştiğini gösterir.
IN VIVO: Söz anlamıyla “canlıda” anlamına dirimsel. Biyolojik veya kimyasal tıpkı prosedür yahut reaksiyonun canlı tıpkısı göze, uzviyet, hayvan yahut insanda gerçekleştirildiğini gösterir.
J JELATİN: Nebat veya hayvanlardan elde edilen ve kozmetikte kalınlaştırıcı temsilci adına kullanılan aynı maddedir.
JOJOBA YAĞI: Pilot olmayan parçalanmamış bitki yağlarına benzer ayrımsız yumuşatıcıdır.
K
KAOLİN: Kozmetikte emici özellikleri zımnında geçer ölçek analog katıksız benzeri mineral (alüminyum silikat).
KAPATICI: Göz altı morluklarını, yüzdeki nitelik farklılıklarını, sivilce ve pürüzleri gizlemek üzere kapatıcı.
KATRAFAY YAĞI: Tahriş dindiren özellikleri olduğu söylenen yumuşatıcı nebati bire bir yağ.
KERATİN: Derinin boynuzumsu katmanındaki (üstderinin en üst katmanı) lifsi protein. Keratin, tırnaklarımızın ve vücudumuzdaki kılların bildirme majör yapısal maddesidir.
KERATOZ: Ense derideki boynuzsu katmanın ağır aksak olarak kalınlaşması.
KOENZİM Q10: Cilt hizmet ürünlerinde tıpkısı antioksidan olabilir.
KOLAJEN: Doku hücrelerinin aralarındaki boşlukları dolduran, akıbet basamak elastiki yapıdaki lifsi protein. Fibroblast denilen hususi hücreler tarafından üretilen kolajen, yaşın ilerlemesiyle alay malay esnekliğini kaybetmeye başlıyor.
L
LAKTAT: Kozmetikte hafifletici, kalınlaştırıcı temsilci veya yağ adına makbul katıksız yahut bireşimli maddeler.
LAKTİK ASİT: Sütten veya sentetik yerine elde edilir. Ten hücrelerini aynı arada tutan maddeyi kırar ve cilt yüzeyindeki hücreleri bölerek döker.
LANOLİN ETANOL: Alerjiye bozulmamış lanolinden elan beş altı illet olduğu sanılan ve lanolinden elde edilen benzeri hafifletici.
LANOLİN: Koyunların yağ bezlerinden elde edilen bir maddedir. Kâh bünyelerde alerji yaratabilir ancak zayıf ten üzere çokça bol tıpkı hafifletici adına kabul edilir.
L-ASKORBİK ASİT: İyi ayrımsız antioksidan.
LİPİD: Yağ, yağ asitleri ve sebum içeren, hem bitkiler hem da ciltte mevcut çokça değişik maddeye denir. Cilt hizmet ürünlerinde, bunlar hafifletici ve kalınlaştırıcı ajanlar kendisine kullanılırlar.
LİPOZOM: Aynı madde değil, ayrımsız hamal sistemdir; ara sıra maddeleri tutup, kap aracılığıyla emildikten bilahare cilde geçirebilme özelliği vardır.
M
MAGNEZYUM: Güçlü emici özelliklerinin birlikte dezenfektan etkileri da olan bire bir mineral.
MAGNEZYUM ALÜMİNYUM SİLİKAT: Kozmetikte kalınlaştırıcı ayrımsız çaşıt ve türap olarak kullanılabilen arık, beyaz zehir tıpkı husus.
MAGNEZYUM ASKORBİL PALMİTAT: C Vitamininden elde edilir ve sağlam aynı antioksidandır.
MELANİN: Koyu kahverengi pigment. Fazlalığı tenimizin yoğun keyfiyet, azlığı ise peyda olmasını sağlar.
MOISTURIZER: Nemlendirici.

N
NEOPENTANATE: Kozmetikte kalınlaştırıcı çaşıt ve hafifletici namına kullanılır.
NYLON-12: Emici ve kalınlaştırıcı çaşıt kendisine mergup türap halinde bire bir husus.
P
PANTENOL: B karambol vitamininden türetilmiş ayrımsız maddedir. Yüklülük, şurupsu tıpkısı yapısı ve nemlendirici özelliği vardır. Hafifletici adına de kullanılır.
PEELING: Yüzü ölü hücrelerden arındırma.
pH: Çözeltilerin asit, etkisiz yahut alkali olma özelliğini gösteren derece. Organizmamızdaki bilcümle sıvılar belli pH değeri taşırlar. Etkisiz pH değeri 7,0’dır.
PİGMENT: Dokulara temel rengini veren yön.
R
RETİNOL: A vitamininin elan temiz ve asitsiz halidir. Cildi restorasyon özelliğine sahiptir.
S
SELF-TANNING: Güneşsiz bronzlaştırıcı.
SERAMİD: Tabii adına oluşan ten yağları. Cilt bakımı ürünlerinde kullanıldıklarında, akarsu tutucu namına faydalıdırlar.
SERBEST RADİKALLER: İç ve dış etkenlerle kap dokusunda oluşan ve sabit olmayan moleküler parçacıklardır. Başıboş radikaller, hücrelere saldırarak yapılarını bozar.
SİLİKAT: Kuvvetli emicilik ve kalınlaştırıcılık özellikleri olan inorganik bir tuz.
SİLİKON: Silisten (kum tıpkı silistir) elde edilmiş aynı husus. Misilsiz hazır para nitelikleri silikona kayganlığını verir ve değişik formlarda tende ipek kabil hissedilebilir, küşat verebilir ve ten ıslansa de mebzul su tutan bire bir temsilci gibi.
SİTRİK ASİT: Narenciyeden elde edilir ve ürünlerin pH derecelerinin fazla alkalin olmasını göğüslemek amacıyla kullanılır.
SORBİTOL: Tabii kaynaklardan sentetik namına elde edilebilir. Kalınlaştırıcı ve kayganlık verici aynı ajandır. Gliserine analog.
SPF ( Sun Protection Factor): Zaman dulda faktörü.
T
TALK: Emici olarak kullanılan türap halinde mineral ve preslenmiş veya toz halinde olan çoğu pudranın bazen. Talk genellikle eleştirilen ve kullanılmaması önerilen kozmetik maddelerindendir. Bunun temel nedeni 1990larda yayınlanan araştırmalarda talkın vajinal kullanımlarda mebiz kanserini artırma riskidir. Fakat kozmetik kullanımda telkin hakeza benzeri risk faktörü yoktur.
TİTANYUM DİOKSİT: Kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve sıra ışınlarını kesici aynı konu adına kullanılan bir mineraldir. Cildi UVA ve UVB radyasyonundan korur ve cildi tırmalama etme riski yoktur.
TRİGLİSERİT: Kozmetikte hafifletici ve kalınlaştırıcı ajan namına kullanılır.
V
VİTAMİN A: İyi bire bir antioksidan.
VİTAMİN C: İyi benzeri antioksidan.
VİTAMİN D: Antioksidan.
VİTAMİN E: Bazı insanlarda alerjiye hastalık olabilmesine karşın sunu güvenli antioksidanlardandır.
VİTAMİN K: Kozmetikteki esas kullanımı ayn çevresindeki halkaların koyuluklarını ve üstünkörü kılcal damarların görünümünü azaltmasıdır. Buna rağmen K vitamininin deri bakımının rastgele evresinde fonksiyonel olduğunu kanıtlayan bağımsız tıpkı araştırma yoktur.
Y
YEŞİL ÖZ: Tırmalama inhibütör özellikleri üstelik olan aynı anti-oksidan.
YAĞLAR: Yağ, yağ asitleri ve sebum içeren, hem nebatat hem birlikte ciltte kâin çokça değişik maddeye denir. Deri bakım ürünlerinde, bunlar yumuşatıcı ve kalınlaştırıcı ajanlar olarak kullanılırlar.
Z
ZEDOARİ YAĞI: Cilde tırmalama edici etkileri olan kokulu bire bir yağ. Buna rağmen, bu yağın antioksidan ve tırmalama/yangı giderici etkileri olduğunu gösteren çalışmalar bile vardır.
ZEOLİTE: Kozmetikte emici yerine geçer mineral gruplarından biri. Kanseri önleyici etkileri olduğu birlikte söylenmektedir.

Kimlik A dan Z ye Kozmetik ürünleri Sözlüğü Kozmetik ürünleri Nelerdir Ne Kozmetik nişane Ne işe Avantaj Kozmetik Nedir Deri Bakımınızı Kozmetik Sözlükten Yararlanarak Yapın Bakım Sözlüğü

Yoruma kapalı.